Deze fysieke veranderingen maken het traplopen moeilijker en kunnen in sommige gevallen zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Een traplift biedt hierin vaak de perfecte uitkomst. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wanneer is een traplift nu echt nodig?
Ouder worden gaat nu eenmaal samen met veranderingen in onze fysieke gesteldheid. En hoewel deze veranderingen niet altijd direct van invloed zijn op onze levensstijl, heeft een beperkte mate van mobiliteit vaak wel een grote impact. Buitenshuis zijn oplossingen als een scootmobiel of rollator voor de hand liggende oplossingen, maar ook binnenshuis kunnen er beperkingen voorkomen die lastiger op te vangen zijn. Eén daarvan is de trap bij niet-gelijkvloerse woningen.
Terwijl we vroeger moeiteloos de trap op en af konden gaan, kunnen mobiliteitsproblemen dit snel doen veranderen. Het verouderingsproces kan leiden tot afname van spiermassa, afname van gewrichtsflexibiliteit en het optreden van aandoeningen zoals artritis.
Wat zijn indicaties voor het installeren van een traplift?
De keuze maken voor de installatie van een traplift is er een die persoonlijk is. Een deel van de woning moet worden aangepast en er zit vaak een relatief hoge prijs aan verbonden. Het is hierdoor goed om niet over één nacht ijs te gaan en goed te kijken naar de persoonlijke situatie. Daarentegen zijn er wel een aantal algemene aspecten die het plaatsen van een traplift (waarschijnlijk) noodzakelijk maken. Wij hebben er een aantal op een rij gezet:
- Frequente valpartijen
- Chronische vermoeidheid na het traplopen
- Beperkte bewegingsvrijheid in de woning
- Advies van een medische professional
Frequente valpartijen
Frequente valpartijen op de trap zijn niet alleen alarmerend, maar ook een teken dat de veiligheid in huis mogelijk in het geding is. Een val op de trap kan ernstige verwondingen veroorzaken, variërend van kneuzingen tot breuken. Met name bij mensen op leeftijd kan een val van de trap ingrijpende gevolgen hebben.
Het installeren van een traplift kan deze risico’s aanzienlijk verminderen, waardoor de trap een veiliger doorgang wordt. Een eerdere val van de trap kan er ook voor zorgen dat de trap wordt gemeden, met als gevolg dat delen van de woning praktisch onbereikbaar worden.
Een traplift maakt het weer mogelijk om zonder angst en gevaar van de trap gebruik te blijven maken.
Chronische vermoeidheid na het traplopen
Het opmerken van buitensporige vermoeidheid na het beklimmen van de trap is een veelvoorkomend symptoom van overbelasting. Traplopen kan voor velen gezien worden als een eenvoudige bezigheid waar je nauwelijks bij hoeft na te denken, maar dit is lang niet bij het iedereen het geval. Bij fysieke ongemakken kan traplopen al snel een extra zware belasting worden, en als deze inspanning te veel wordt, kan het leiden tot chronische vermoeidheid.
Een traplift kan deze belasting verminderen door een comfortabele en moeiteloze manier te bieden om hoogteverschillen te overbruggen. Door energie te besparen, krijg je niet alleen meer vitaliteit, maar behoud je ook de mogelijkheid om andere activiteiten te ondernemen.
Beperkte bewegingsvrijheid
Een van de meest voorkomende factoren om uiteindelijk te kiezen voor een traplift is het terugkrijgen van de bewegingsvrijheid in de woning. Het gevoel van beperkte bewegingsvrijheid in je eigen huis kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Als de trap een barrière wordt die je dagelijkse activiteiten belemmert, kan het tijd zijn om na te denken over de installatie van een traplift.
Dit hulpmiddel biedt niet alleen een eenvoudigere manier om een andere verdieping te bereiken, maar zorgt er ook voor dat een niet-gelijkvloerse woning bereikbaar blijft.
Het stelt je in staat om zelfstandig door je huis te bewegen, onafhankelijk van anderen.
Advies van een medische professional
Medische professionals, waaronder artsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, spelen een cruciale rol in het herkennen van de fysieke behoeften van een individu. In sommige gevallen kunnen zij specifiek adviseren om een traplift te overwegen.
Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een diepgaand begrip van de gezondheidssituatie van een persoon en het vermogen om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.
Wanneer recht op een traplift?
Een veelvoorkomende aanpassing voor ouderen of mensen met een mobiliteitsbeperking die besluiten thuis te blijven, is het installeren van een traplift. We hebben inmiddels kunnen inzien wanneer het nodig kan zijn om een traplift te installeren. Maar het installeren van een traplift is een kostbare aangelegenheid. Soms heb je recht op een vergoeding voor het plaatsen van een traplift.
De vergoedingen komen voort uit de Wet maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet langdurige zorg (Wlz), maar het verkrijgen ervan hangt af van de specifieke aard en zwaarte van de benodigde zorg.
Voordat je ook maar in aanmerking komt voor deze vergoedingen, voert de gemeente eerst een gedegen onderzoek uit. De WMO, als een soort levenslijn voor ouderen en mensen met beperkingen, bekijkt eerst welke ondersteuning er precies nodig is. Dit houdt in dat ze de situatie tot in de puntjes in kaart brengt. Pas daarna wordt er gekeken naar welke voorzieningen de mogelijke beperkingen kunnen compenseren.
Wil jij weten of jij (of bijvoorbeeld een familielid) aanspraak maakt op een WMO-vergoeding? Dan moet je hiervoor een melding doen bij de gemeente waarin je duidelijk aangeeft welke beperking je gecompenseerd wilt hebben. Vervolgens komt de gemeente langs voor een ‘keukentafelgesprek’, waarbij ze je huis inspecteert en kijkt naar wat wel en niet mogelijk is.