In de meeste gevallen worden trapliften geïnstalleerd in een woning met meerdere verdiepingen. Maar soms is er ook de noodzaak een traplift te installeren in een appartement. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en aandachtspunten bij de installatie van een traplift in een appartement.
Noodzaak van een traplift in een appartement
Het komt regelmatig voor dat mensen (op leeftijd) plotseling te maken krijgen met een mobiliteitsbeperking. Deze situatie is van zichzelf al erg vervelend, maar kan ook flinke impact hebben op het woongenot. Met name wanneer een mobiliteitsbeperking onverwachts komt, is de woonsituatie vaak nog niet aangepast. Een woning met meerdere verdiepingen kan hierdoor grotendeels ontoegankelijk worden, aangezien de trap niet meer kan worden gebruikt.
Een traplift biedt hierin de ideale oplossing, en is dan ook een van de meest gekozen hulpmiddelen om de bewegingsvrijheid in de woning te behouden. Trapliften worden dan ook vaak geïnstalleerd in een woonhuis met meerdere verdiepingen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een traplift zou willen laten installeren in een appartement. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.
Traplift laten installeren in een appartement met een trap
In Nederland zijn de meeste appartementen gelijkvloers, waardoor er vaak geen noodzaak is om een traplift te installeren. Maar er zijn ook appartementen met bijvoorbeeld twee verdiepingen, waardoor het appartement over een trap beschikt. Ook een ophoging of een bepaalde keuze in de inrichting kan een trap met zich meebrengen. In de laatste situatie gaat het vaak om een kleine trap, met bijvoorbeeld slechts een aantal treden.
Gelukkig maakt het voor de installatie niets uit of de traplift in een woonhuis of een appartement wordt geplaatst. Wel moet de trap aan een aantal eisen voldoen:
Eisen aan een traplift in een appartement
Allereerst kan er alleen een traplift worden geïnstalleerd op een trap die voldoet aan de minimale breedte. De minimale breedte verschilt per merk en model, maar zal gemiddeld rond de 65-70 centimeter liggen.
De reden hierachter is dat de trap veilig en beloopbaar moet blijven. Denk bijvoorbeeld aan familieleden die op bezoek komen, thuiszorg of hulpdiensten in geval van een noodsituatie. Wanneer een trap minimaal 65 centimeter breed is kan de traplift zonder problemen worden geïnstalleerd en blijft de trap goed beloopbaar. Gelukkig voldoen nagenoeg alle trappen in Nederlandse woonhuizen en appartementen aan deze eis.
Tot slot mag de trap ook niet te steil zijn. Zeker in oudere woningen komen we nog weleens een steile trap tegen. Een steile trap brengt het nadeel met zich mee dat deze al snel voor gevaarlijke situaties kan zorgen bij mensen met een mobiliteitsbeperking. Daarnaast is het niet altijd veilig om een traplift te plaatsen op een te steile trap. Een trap mag hierdoor vaak een hellingshoek hebben van maximaal 70 graden. De meeste fabrikanten kunnen zonder problemen een traplift installeren wanneer de trap aan deze eis voldoet.
Traplift laten plaatsen in het trappenhuis van een appartementencomplex
Zoals gezegd zijn de meeste appartementen in Nederland gelijkvloers, waardoor er geen noodzaak is om een traplift te installeren. Maar in het appartementencomplex zelf zijn vaak wel trappen aanwezig. Veel complexen beschikken hierdoor over een lift, waarmee alle appartementen bereikbaar zijn. Uiteraard kunnen hier ook uitzonderingen op zijn, waarbij een traplift uitkomst kan bieden.
Wanneer de desbetreffende trap voldoet aan de eerder eisen, is het voor installateurs in principe geen probleem een traplift te installeren. Maar dit betekent vaak niet dat hier zomaar toe besloten kan worden. Meestal beslist een Vereniging van Eigenaren over gezamenlijke delen van het complex, waaronder het trappenhuis. Voor het plaatsen van een traplift raden wij daarom aan om eerst contact op te nemen en de situatie te bespreken. Zelfs wanneer je zelf de kosten besluit te dragen, zal er vaak eerst een besluit moeten worden genomen binnen de VvE. Is dit besluit eenmaal genomen? Dan is het vaak geen probleem een traplift te installeren in het trappenhuis van een appartementencomplex.
Samengevat
In veel gevallen wordt een traplift geplaatst in een woonhuis, maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij een traplift nodig is in een appartement. Denk bijvoorbeeld aan bovenwoning, een souterrain of een maisonnette-woning. Hierdoor kan het alsnog nodig zijn een traplift te laten installeren om de woning toegankelijk te houden. Gelukkig is dit in de meeste gevallen geen enkel probleem, en kan er op nagenoeg iedere trap een traplift worden geplaatst.
Daarnaast is er de situatie waarbij het nodig kan zijn een traplift te plaatsen in het appartementencomplex zelf. Bijvoorbeeld wanneer er geen lift beschikbaar is. In dit geval is het een kwestie van toestemming vragen bij de Vereniging van Eigenaren. Met toestemming kan er ook in deze situatie vaak ‘gewoon’ een traplift worden geplaatst.