Een traplift is voor mensen met een mobiliteitsbeperking de perfecte oplossing als het aankomt op het bereikbaar houden van de gehele woning. Maar het gebruik van een traplift kan de eerste keren ook een beetje spannend zijn. In dit artikel ontdek je alles over de bediening van een traplift.
Hoe werkt een traplift precies?
Veel mensen vinden het voor het eerst gebruiken van een traplift soms een spannende ervaring. Heel vreemd is dit niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer je al minder goed ter been bent, is dit iets dat je natuurlijk wil voorkomen. Gelukkig moeten trapliften voldoen aan strenge eisen, en zijn ze hierdoor zeer veilig te noemen. Dit komt met name door de werking van de traplift.
Een traplift is een hulpmiddel dat beschikt over een geavanceerde techniek. Hiervoor is een zitgedeelte (de stoel), een rails en een aandrijving nodig. Aan de hand van de bediening beweegt de stoel langs de rails. Uiteraard werkt dit voor zowel het naar boven als naar beneden gaan.
Deze stoel is meestal geschikt voor één persoon en heeft een ruim draagvermogen. Twee accu’s geven stroom aan de elektrische motor, welke de traplift in beweging brengt. Vaak wordt er gekozen voor accu’s, zodat de lift ook blijft werken bij een eventuele stroomstoring.
Een traplift bedienen: Het begin
De bediening van de traplift is bij nagenoeg alle modellen in eigen handen. Dit betekent dat de persoon die plaatsneemt op de stoel, ook verantwoordelijk is voor de bediening. Het idee hierachter is dat de traplift geheel zelfstandig kan worden gebruikt, waardoor mensen bijvoorbeeld langer zelfstandig in hun woning kunnen blijven wonen.
De bediening van de traplift is niet heel ingewikkeld, maar het is wel goed om vooraf met een aantal zaken rekening te houden. Veel trapliften beschikken bijvoorbeeld over een afstandsbediening waarmee je de stoel naar je toe haalt. Het kan immers voorkomen dat de stoel niet op de juiste plek ‘hangt’ voor het opstappen. Zowel beneden als boven is er vaak een afstandsbediening aanwezig, zodat je altijd de lift naar je toe kunt halen.
De trapliften bedienen vanaf de stoel
Na het ophalen van de stoel is het tijd om de armleuningen en zitting naar beneden te klappen. Om de trap ook lopend begaanbaar te houden kunnen deze namelijk worden ingeklapt. Hierna kan worden plaatsgenomen op de stoel en kan je vervolgens de voetensteun uitklappen – hier is vaak een aparte knop voor beschikbaar, waardoor je verder niet hoeft te bukken.
Vervolgens is het tijd om de veiligheidsgordel om te doen en de stoel langs de rails omhoog te verplaatsen. Dit gaat vaak aan de hand van een schuifknop of joystick. Geen zorgen, de traplift beweegt altijd op een rustig tempo en vrij geruisloos omhoog. Hierdoor blijft de reis naar boven veilig en zorgt de traplift op rustige moment (denk bijvoorbeeld aan de nacht) niet voor overlast. De gemiddelde traplift heeft ongeveer iets minder dan een minuut nodig om een afstand van vijf meter te overbruggen.
Eenmaal aangekomen op het eindpunt zal de stoel automatisch stoppen met bewegen, er is dus geen risico dat de stoel onverhoopt van de rails ‘af loopt’. Daarnaast zal de stoel automatisch naar de overloop toe draaien, waardoor er eenvoudig kan worden afgestapt. Eenmaal afgestapt klap je tot slot de stoellift in, waardoor er weer genoeg ruimte overblijft om de trap ook lopend te blijven gebruiken.
Zorgen dat de traplift opgeladen blijft
Zoals gezegd beschikken veel trapliften over oplaadbare accu’s. De lift kan ook worden aangesloten op een stroompunt, maar het risico hierbij bestaat dat de traplift onbruikbaar wordt in geval van een stroomstoring.
Deze accu’s dienen wel te worden opgeladen. Gelukkig gebeurt dit automatisch, maar hierbij is het vaak wel nodig om de stoel op de juiste manier achter te laten na gebruik. Let na gebruik van de traplift dan ook goed op of de stoel zich op de juiste plek bevindt zodat de accu’s worden opgeladen. Mocht dit niet het geval zijn? Dan kan de stoel eenvoudig worden verplaatst met de afstandsbediening. Onderling kunnen er op dit gebied verschillen zitten tussen de modellen en merken. Vraag bij de installatie – om voorafgaand – daarom even na wat de juiste stand van de stoel is om de accu’s altijd goed opgeladen te houden.