Het plaatsen van een traplift is iets dat vaak de nodige vragen oproept. Past de traplift bijvoorbeeld wel langs een smalle trap? En is deze ook geschikt voor een trap met bochten? Maar ook de veiligheid en installatie zelf kunnen vooraf voor de nodige onduidelijkheid zorgen. In dit artikel geven we daarom inzicht in de plaatsing van een traplift – en hoe dit precies allemaal in elkaar steekt.
Hoe weet ik of de traplift op mijn trap kan worden geplaatst?
Voordat de traplift wordt geplaatst, komt iemand van het bedrijf bij je thuis. Samen met jou wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn voor jouw behoeften en de specifieke kenmerken van jouw trap. Alles wordt nauwkeurig opgemeten voor een perfecte installatie.
Plaatsing door een professional
Het plaatsen van een traplift is een proces dat vakkundige kennis en gereedschap vraagt. Bovendien is het uiteraard van belang dat de traplift geheel veilig en op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Wij raden het dan ook af om zelf de traplift te installeren, maar dit over te laten aan een professional.
Een andere reden hiervoor is de hoge mate van maatwerk dat komt kijken bij de installatie van een traplift. Iedere trap is nu eenmaal anders, en de lift wordt hier volledig op afgesteld.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat de installateur aan de slag gaat met het plaatsen van de traplift, kun je zelf al enkele voorbereidingen treffen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ruimte rondom en op de trap vrij is, zodat de installateur vlot kan werken. Verwijder eventuele schilderijen of accessoires van de muur als het railsysteem aan de muur wordt gemonteerd.
Zorg ook voor een vlotte doorgang door je woning, zodat het materiaal makkelijk naar de trap kan worden gebracht. Als er losse trapbedekking is, verwijder deze dan voor een veilige uitvoering van het werk. Het is ook raadzaam om zelf aanwezig te zijn tijdens de installatie, zodat eventuele vragen van de installateur direct beantwoord kunnen worden.
Hoe lang duurt een traplift installatie?
De installatie van een traplift lijkt vooraf een flinke klus, maar in de meeste gevallen valt dit mee. Vaak kan een traplift al in een ochtend of middag geplaatst worden en is deze klaar voor gebruik. Hoe veel tijd de installatie precies in beslag neemt is wel afhankelijk van het type trap en het model van de lift.
Bij een rechte trap is het gemiddeld binnen een halve dag volledig geïnstalleerd. Bij trappen met bochten kan het iets langer duren, maar ook deze trappen zijn in nagenoeg alle gevallen binnen maximaal één dag te installeren.
Verschillende manieren om een traplift te plaatsen
Een traplift wordt geïnstalleerd op een railsysteem, dat aan de treden of aan de muur wordt bevestigd. De keuze van installatie hangt af van de vorm van jouw trap en het gekozen model stoeltjeslift. Aangezien de meeste trappen afwijken van standaardafmetingen, is maatwerk vrijwel altijd vereist. Bij installatie moeten bochten of andere obstakels worden overwogen, en de trapleuning moet meestal blijven hangen. Als dat niet mogelijk is, wordt gekeken naar alternatieve oplossingen om de trap veilig te kunnen blijven gebruiken. Het is uiteraard van belang dat de traplift ook nog (op een veilige manier) lopend kan worden gebruikt.
Zoals gezegd hangt de installatie van de traplift grotendeels af van welke soort trap je precies hebt. Ruim genomen zijn er drie soorten trappen met ieder een eigen aanpak:
- Rechte trap
- Trap met één of meerdere bochten
- Wenteltrap
Rechte trap
Een trap die recht omhoog gaat, is het gemakkelijkst om een traplift op te plaatsen. Er is minder maatwerk nodig, en het railsysteem heeft geen complex mechanisme nodig omdat deze recht omhoog gaat en dus geen bochten hoeft te maken. Hierdoor hoeft de stoeltjeslift niet te draaien.
Trap met één of meerdere bochten
Hoewel de rechte trap de makkelijkste vorm is voor het plaatsen van een traplift, komt dit type trap helaas weinig voor. De meeste trappen hebben minimaal één bocht, waardoor er een andere soort installatie wordt gevraagd.
De installatie van een traplift op zo’n trap is iets complexer, omdat het railsysteem de bocht moet kunnen maken. Hoe meer bochten, hoe geavanceerder het systeem moet zijn. Meer maatwerk is vaak vereist, wat zich over het algemeen vertaalt in een hogere prijs dan bij een plaatsing op een rechte trap.
Wenteltrap
Bij een spil- of wenteltrap wordt de traplift altijd aan de treden bevestigd. Aangezien dit soort trappen meestal smal is, is er ook hier vrij veel maatwerk nodig, wat de prijs kan verhogen. Wel is de keuze uit het aantal modellen iets beperkter, aangezien niet alle leveranciers trapliften voor een wenteltrap aanbieden.