Het is een van de meest voorkomende en simpele handelingen in ons dagelijks leven: het traplopen. Voor velen is het belopen van een trap een vanzelfsprekende activiteit, maar voor mensen met evenwichtsstoornissen kan het een flinke uitdaging zijn. Evenwichtsstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom, een medische aandoening of een ongeluk. Gelukkig zijn er oplossingen die het leven van mensen met evenwichtsstoornissen kunnen vergemakkelijken, zoals een traplift. Vandaag vertellen we je alles over hoe een traplift je kan helpen bij een evenwichtsstoornis.
Wat zijn evenwichtsstoornissen?
Evenwichtsstoornissen, ook wel bekend als vestibulaire stoornissen, zijn problemen met het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Dit orgaan is verantwoordelijk voor het waarnemen van beweging en het handhaven van het evenwicht. Wanneer dit orgaan niet goed functioneert, kan dit leiden tot duizeligheid, desoriëntatie en moeite met het handhaven van het evenwicht. Dit kan vervolgens van traplopen een forse uitdaging maken.
De impact van evenwichtsstoornissen
Evenwichtsstoornissen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Ze kunnen ervoor zorgen dat mensen zich onzeker voelen bij het lopen, wat kan leiden tot angst om te vallen. Dit kan er weer toe leiden dat mensen minder actief worden.
De symptomen van evenwichtsstoornissen kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige mensen ervaren alleen af en toe duizeligheid, terwijl anderen constant last hebben van evenwichtsproblemen. De symptomen kunnen ook verergeren bij bepaalde activiteiten, zoals het draaien van het hoofd of het lopen op oneffen terrein.
Er zijn verschillende oorzaken van evenwichtsstoornissen, waaronder:
- Leeftijd
- Hoofdletsel
- Bijwerkingen van medicatie
- Bepaalde ziekten
Het is belangrijk om evenwichtsstoornissen te laten behandelen, omdat ze de kwaliteit van leven kunnen verminderen en het risico op vallen kunnen verhogen. De behandeling van evenwichtsstoornissen kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie, evenwichtstraining en in sommige gevallen chirurgie.
Maar niet iedereen zal meteen in aanmerking komen voor een behandeling. Daarnaast is een evenwichtsstoornis niet zomaar de volgende dag opgelost. Om een niet-gelijkvloerse woning goed bewoonbaar te houden kan het plaatsen van een traplift een goede uitkomst bieden.
De traplift als oplossing voor een evenwichtsstoornis
Een traplift is een van de meest gekozen hulpmiddelen wanneer het niet langer meer (goed) mogelijk is om de trap te belopen. Een traplift bestaat uit een rail, een stoel en een aandrijving. Deze aandrijving is elektrisch en werkt vaak op basis van stroom en oplaadbare accu’s. Dit maakt de traplift stil, veilig en zorgt ervoor dat deze ook tijdens een stroomstoring gewoon kan worden gebruikt.
Trapliften kunnen worden aangeschaft, maar ook worden gehuurd. Wanneer de traplift voor langere tijd nodig is, bijvoorbeeld minimaal een aantal jaren, is het aanschaffen van een traplift vaak een betere keuze dan het huren ervan. Bovendien is het in sommige gevallen mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de traplift. Wellicht is dit bij een evenwichtsstoornis ook het geval. Je kunt dit altijd even navragen bij het zorgloket van je gemeente.
Voordelen van een traplift
Een traplift biedt verschillende voordelen voor mensen met evenwichtsstoornissen:
Veiligheid: Het laten plaatsen van een traplift zorgt ervoor dat mensen met evenwichtsstoornissen veilig de trap op en af kunnen gaan, zonder het risico te lopen om te vallen. De stoel van de traplift is voorzien van een veiligheidsgordel en de rail is stevig bevestigd aan de trap.
Onafhankelijkheid: Een traplift stelt mensen in staat om zelfstandig de trap op en af te gaan, zonder hulp van anderen. Hierdoor blijven belangrijke delen van de woning gewoon bereikbaar, en is er geen hulp van anderen nodig om bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer te bereiken.
Comfort: Een traplift biedt een comfortabele manier om de trap te gebruiken, zonder dat het veel inspanning vereist. De stoel van de traplift is voorzien van een zachte bekleding en de rail is voorzien van een soepele aandrijving, waardoor het traplopen een comfortabele ervaring wordt.
Door dit alles is het in veel gevallen mogelijk om in de huidige woning te blijven wonen. Verhuizen is niet langer een noodzaak, ook wanneer de woning meerdere verdiepingen heeft.
Kan een traplift op iedere trap worden geplaatst?
Vaak vragen mensen zich af of een traplift ook op hun trap kan worden geplaatst. Gelukkig is het in nagenoeg alle situaties mogelijk een traplift te plaatsen. Voorwaarde is wel dat de trap niet te smal en ook niet te steil mag zijn. De trap moet immers ook nog beloopbaar blijven na het plaatsen van de traplift.
Een trap mag hierdoor vaak niet smaller zijn dan 65 centimeter en geen hogere hellingshoek hebben dan 70 graden. Bijna alle trappen in Nederlandse woningen voldoen hier overigens aan, waardoor het waarschijnlijk geen probleem zal zijn een traplift te laten plaatsen.